El Projecte Rosie, un llibre que canvia perspectives.

 

El projecte Rosie

Graeme Simsion

La Campana Editorial. 2016

353 pàgines.

Ficció. Narrativa contemporània.

El Don Tillman pensa casar-se aviat.

Però encara no sap amb qui.

El Projecte Dona per Tota la Vida resoldrà el problema. El Don, amb una síndrome d’Asperger no diagnosticada que el converteix en una persona molt organitzada i sistemàtica, però incapaç de tenir relacions socials normals, ha dissenyat un qüestionari de setze pàgines per trobar la parella perfecta, que evidentment no serà ni cambrera, ni fumadora, ni bevedora, ni impuntual.

 

Si esteu buscant un llibre entretingut i que us evadeixi dels vostres problemes diaris aquesta és una gran opció.

Una història divertida, que us traurà algun somriure així com us proporcionarà una bona excusa per acostar-vos en una manera ben diferent de veure la vida quotidiana.

 

De què tracte?

El text explica el camí que fa Don Tillman, un home amb un de trastorn d’Aspenger no diagnosticat, per buscar la seva futura dona en el que ell autoanomena Projecte Dona per Tota la Vida.

En aquesta cerca es topa amb la Rosi, una dona que no compleix cap de les seves expectatives però que li capgirarà el món. A partir d’aquí haurà d’enfrontar els sentiments, per ell desconeguts, amb la seva particular visió del món.

 

La lectura

El Projecte Rosie és un llibre amb una narració àgil, senzilla i sense grans floritures, vaja, com m’agraden a mi, on, el més important és la història.

El llenguatge, sense fer-se gens carregós, expressa molt bé les idees tan organitzades del protagonista fent que el lector entri completament en el seu món i manera de pensar.

El nostre protagonista té una particular manera de veure el món i una necessitat constant d’organització fins a arribar a límits insostenibles.

Aquestes manies acosten al lector, d’una manera d’allò més divertida, a les realitats de moltes persones amb síndrome d’Asperger. Però, encara que el transtorn sigui el fil conductor d’aquesta novel·la, en cap moment hi fa aparició física.

Més aviat és l’humor el protagonista de la història. I en aquest sentit, El Projecte Rosie aconsegueix quelcom d’allò més difícil: tractar, d’es d’una perspectiva humorística, un trastorn. 

És més, a l’acabar al llibre la meva sensació ha estat que, el síndrome d’Asperger no és més que una altra manera de ser. Bé, no sóc cap experta en medicina però aquesta és la sensació del final de la lectura.

Portada El projecte RosieMoltes persones tenen diferents problemes en l’adaptació dels convencionalismes socials. El síndrome d’Asperger, acaba essent una altra dificultat per aconseguir-ho. Però el llibre demostra que aquesta no és més problemàtica que altres.

Perquè el llibre ens acaba canviant la perspectiva i  demostrant que el síndrome d’Asperger no és defecte, sinó més aviat una variant, una altra manera de ser de les persones. I, com veiem també al llibre, comporta altres avantatges.

Per tant, no és tant una història d’amor, que també, sinó una història d’adaptació als convencionalismes socials per part d’unes persones, d’allò més intel·ligents.

 

PUNTS A FAVOR:

  • Lectura i llenguatge senzills
  • L’humor per tractar un trastorn mèdic.
  • Reflexió i canvi de perspectiva sobre el síndrome d’Asperger

 

Us el recomano?

Definitivament sí!

Si no l’heu llegit, us esteu perdent una gran lectura. No només per la narració sinó també per la conscienciació que aconsegueix la història i el raonament que porta implícit.

 

I VOSALTRES?

L’heu llegit? Què us ha semblat? Us ha canviat la vostra perspectiva?

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may also like