La cirujana de Palma, la història d’una dona avançada al seu temps.

 

La cirujana de Palma

Lea Vélez

Ediciones B. 2014

368 pàgines.

Narrativa històrica.

Palma de Mallorca, 1835. Tana de Ayuso llega a Palma de Mallorca como esposa del recién elegido médico forense de la isla. Pero ella es mucho más que una simple acompañante: entre sus muchos talentos destaca un olfato especial para esclarecer muertes sospechosas.

Una mujer, un misterio, una isla, dos amores.

 

Torno amb una ressenya d’un llibre que crec que no és massa conegut. Si més no, no l’he vist gaire per la blogosfera literària. Jo mateixa no tenia ni pensant de llegir-lo. Bé, en realitat no el coneixia. 

 

Però per casualitat, i com sempre em passa, me’l vaig trobar quan estava perduda entre les estanteries de la biblioteca. I sempre és agradable fer nous descobriments i tenir la sensació que ningú ha llegit el llibre que tens entre mans.

 

De què tracte?

La cirujana de Palma portada llibre. La cirujana de Palma explica la història d’una dona avançada a la seva època. Tana, dona del cirurgià forense de Palma, arriba a la capital de Mallorca per acompanyar el seu marit a la nova feina. Però ben aviat es demostra que Tana no és una dona corrent, sinó que ella també ha estudiat medicina.

 

Una sèrie de successos i un parell d’assassinats faran que la vida dels cercles de les famílies nobles de la ciutat es vegi trasbalsada.

 

Tana amb l’ajuda de Jaime, el cap de policia, i el seu fals marit aniran trobant les pistes per resoldre el problema.

 

En mig d’aquest rebombori però, La cirujana de Palma veurà com neix dins seu el sentiment de l’amor, que fins al moment no havia sentit mai. Això sí, l’atraparà dins d’un triangle amorós.

 

La lectura

Bé, haig de reconèixer que aquest llibre ha sigut dels que m’ha acostat acabar de llegir. Doncs, sí, les últimes 100 pàgines m’he hagut d’obligar, en certa manera, a acabar-me-les.

 

Però tranquils! Si el llibre no m’hagués agradat, l’hauria deixat sense cap mena de dubte. Ja ho vaig fer amb altres.

 

El problema de La cirujana de Palma és que les últimes 100 pàgines sobren. L’autora allarga el llibre innecessàriament. Després d’haver resolt qui és l’autor dels assassinats, el llibre encara continua per resoldre el triangle amorós.

 

Això em porta a parlar de la trama del llibre. La novel·la planteja un munt de trames. Sí que és cert que n’hi ha un parell que són les principals. A aquestes però, se n’hi sumen vàries més. Això fa que al final hi hagi molt d’embolic per focalitzar-se en una sola trama. 

 

En tot cas les dues trames principals són: els assassinats que han succeït i el triangle amorós en què es veuen involucrats els protagonistes. Les dues trames són interessants, però, per la mateixa raó que ell llibre es fa llar, la segona trama he trobat que també es feia feixuga. Pel meu gust s’hauria de resoldre aquest triangle amorós molt més aviat.

 

D’altra banda l’autora del llibre també juga molt amb les casualitats. Massa, diria jo. Al final tot està lligat entre tot. I, si bé pot haver-ne de casualitats, sempre fins a un cert punt.

 

PUNTS A FAVOR:

 • Un estil narratiu i uns diàlegs molt ben formulats, que et transporten al s.XIX.
 • Les dues trames principals són interessants.
 • La proximitat geogràfica de la novel·la desperta interès.

PUNTS EN CONTRA:

 • L’excés de trames i personatges acaba portant certa confusió
 • Massa casualitats.
 • Les últimes 100 pàgines del llibre es fan feixugues.

Si que m’ha agradat…

Aquest cop sembla que el llibre, La cirujana de Palma, no m’hagi agradat. No és així.

 

No us penseu que tot el llibre és dolent! I tant que no! Lea Vélez, aconsegueix que els diàlegs i l’estil narratiu en què escriu La cirujana de Palma siguin d’allò més interessants. La redacció i la narració són excel·lents, sens dubte, una de les coses que més em va enganxar de la novel·la. 

 

Realment la història aconsegueix transportar-te al segle XIX i a la manera com es parlava i es tractava a les persones en aquella època.

Mallorca.

 

Els personatges.

Els tres personatges principals estan ben caracteritzats i són força rodons.

 

Tana, la cirujana, es postula com una dona forta i avançada a la seva època però a mi no m’ha acabat de convèncer. Més que tot perquè és força creguda i simplement no m’ha agradat el seu caràcter. Una qüestió simplement de gustos personals.

Mujer, cirurjana y atea. Vas pidiendo a gritos que te quemen en la hoguera.

Per contra, el cap de policia, Jaime Sarriá, sí que m’ha agradat més. És un personatge que no és gens fatxenda, sinó sincer i evocat a la seva feina. Tot i està profundament enamorat de Tana, no s’interposa mai entre ella i el seu marit sinó que aconsegueix dominar els seus sentiments. Tot una proesa després de confessar com l’admira.

 

Finalment hi ha el comandante. Perdoneu, no recordo com es diu de debò, si bé a favor meu he de dir que Tana sempre l’anomena així. Es tracte del narrador de la història. Un home del passat de la cirujana que reapareix de nou a la seva vida. Però ell sí que aconsegueix l’amor d’aquesta.

 

D’altra banda, igual que trames, hi ha molts personatges. Acaba essent força embolicat la relació entre ells. Si no comparteixen algun parentiu, tenen una relació amorosa o de compromís matrimonial. I tothom és el pare o mare secret d’algú. Com us deia, un munt de casualitats.

 

Us el recomano?

En general, jo no us el recomanaria gaire fermament. No perquè no m’hagi agradat, però perquè hi ha tants llibres al món que aquest és potser, prescindible. Ara, si creieu que la trama i l’estil narratiu és dels que us pot agradar, no és una mala lectura.

 

Ho deixo a les vostres mans en aquest cas. No és ni un sí ni un no.

Recomenació La cirurjana de Palma

2 opinions on “La cirujana de Palma, la història d’una dona avançada al seu temps.”

 1. Hola!

  Te escribo en castellano que catalán no sé 😉

  La verdad es que su historia me parece interesante, resulta atractiva y sobre todo me atrae que esté centrada en una mujer así. Pero esos “peros” que has comentado y que no lo recomiendes me frena mucho…efectivamente hay tanto por leer que algunos títulos son prescindibles 😉

  Besitos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may also like