182 minuts després de la mort. Reiniciados i Rebeldes d’Amy Tintera.

 

Reinicados i Rebeldes

Amy Tintera

GranTravesia. 2015 i 2016

368 i 352 pàgines.

Ficció. Novel·la juvenil adulta.

 

Des de que soy una Reiniciada soy más rápida, más fuerte, insensible y capaz de curarme. Sólo acato ordenes. Hasta ahora.

Todo el mundo me conoce por los minutos que estuve muerta. Creen que me define. Piensan que me pueden controlar. Pero están equivocados.

 

 

De què tracte?

Reinicados explica la història de la Wren que, 178 minuts després de morir, torna a la vida com a Reiniciada.

Els reiniciats són una nova espècie més poderosa que els humans però que, després de perdre una guerra, estan sotmesos a aquests. Bé en concret estan sotmesos a la CARH una associació que vetlla per la seguretat de tothom.

Però les coses no són el que semblen. I quan apareix en Callum, un reiniciat de 22 minuts, el món i les lleis de la Wren comencen a enfonsar-se.

 

La lectura

Reiniciados és una història ben explicada. I, gràcies a déu, no massa típica. Bé, deixant de banda la història d’amor que sí que ho és. I la certesa del lector que tot acabarà bé…

D’acord, d’acord, rectifico. No massa típica en el sentit que la història sorgeix d’una gran imaginació de l’autora, que ens presenta una nova manera de veure el món dels morts vivents.

El llibre és capaç d’endinsar-te cap aquesta nova realitat que es viu a la Terra on els humans són fràgils i viuen atemorits per la CAHR i els Riniciados que, suposadament, mantenen l’ordre. La Wren és una de les reiniciadas més fidels. Acata les ordres sense qüestionar-se res.

Però Amy Tintera aconsegueix fer que totes aquestes lleis s’ensorrin amb l’entrada d’un nou personatge, en Callum.

És un llibre que costa deixar de llegir. A mi em va enganxar tant que amb tres dies el vaig tenir llegit.

 

Els personatges

La història es centra bàsicament en la història dels personatges.

Els dos personatges principals, la Wren i en Callum, estan ben estructurats. M’han agradat però no hi he acabat d’empatitzar del tot. Però més aviat per una qüestió de gustos personals.

La Wren és forta i independent, ja que ha après a viure en la realitat que li ha tocat. No es qüestiona les ordres. No es qüestiona masses coses perquè, segons ella li queda molt poc dels sentiments humans.

Wren Reiniciados.

Però això no és així. El que podem veure d’aquest personatge és que, més que mancar-li els sentiments, el que no sap és entendre’ls. A mesura que avanci la narració l’evolució de la Wren i els seus sentiments serà notable.

I en Callum és tot el contrari. D’allò més sentimental i gens acostumat a acatar ordres en contra els humans. Perquè ell encara s’hi sent. I ben aviat descobreix, de la manipulació de la CAHR i el mal que aquesta està fent en realitat a la societat. Pel meu gust, en Callum és massa somiador.

 

I bé, com segurament haureu deduït, els pols oposats s’atrauen. La Wren i en Callum ràpidament estan junts però en una relació difícil pels tabús i la dificultat de la situació que es viu.

I aquí bé la relació amorosa típica i tòpica per adolescents. Segurament si l’autora li hagués donat un altre toc, el llibre haruia guanyat molt.

 

No m’ha agrdat tant…

Que els fets avancin tan ràpidament, potser un dels punts que m’ha agradat menys. I no perquè m’agradin les narracions lentes, tot el contrari, sinó perquè en aquest cas la narració ràpida perjudica la història.

Rebeldes y Reiniciados contraportadaPerquè al final s’acaben s’ometen molts detalls que aportarien gran valor a la novel·la i succeïxen massa coses importants en pocs moments.

Segurament si l’autora expliques amb més detall l’entrenament d’en Callum, la descoberta de la Wren de les intencions de la CAHR, el seu canvi de mentalitat, la posterior fugida, etc, etc, el llibre guanyaria molt més d’interès.

També hauria estat molt interessant desenvolupar els personatges secundaris que donarien un gran toc a la història.

Perquè sí, la història dóna per més, per molt més. L’autora n’haguera pogut fer una trilogia fàcilment.

 

Rebeldes, la segona part.

Rebeldes és la segona part de Reiniciados i continua la narració just des del punt on s’ha acabat el llibre anteriorL’estil d’aquest segon llibre és molt semblant al primer. Tant l’estil narratiu com la història en si.

És tant semblant que tant les coses que m’han agradat com les que no continuen igual. No hi ha un sal qualitatiu i, bé, és una pena.

Però compte, les coses només milloren en un sentit:

En Callum agafa el mateix protagonisme que la Wren i es converteix també en narrador. Això ens permet veure les dues visions de la història. I, per aquells que havíem agafat afecte al personatge per fi podem saber el que pensa.

Els problemes són igual de complicats. Les solucions, igual d’enrevessades. Però igual que al primer llibre el lector té la certesa que els protagonistes no moriran.

 

El booktrailer.

 

Us el recomano?

Si us agrada la novel·la juvenil, voleu una lectura ràpida i entretinguda sense més complicacions, sí. Si voleu llegir una bona saga juvenil, us diria que podeu passar de llarg. Aneu a coses més grans com Els jocs de la Fam. Els dos llibres, Reiniciados i Rebeldes no són dolents però si prescindibles. Ara, et regalen una bona estona llegint.

 

I VOSALTRES?

Coneixieu els llibres? Us agradaría? Què en penseu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may also like