Hem de comprar sí o sí per Sant Jordi?

 

Quan em plantejo fer una entrada per celebrar el Sant Jordi em ve una gran certesa al cap: jo no tinc intenció de comparar cap llibre aquell dia…

 

No?, deveu pensar… Jo us explico el perquè.

 

Comprar un llibre sí o sí per Sant Jordi:

Si m’heu anat seguint pel blog, ja haureu pogut entreveure que nedo una mica a contracorrent. I aquí la meva crítica: Hem convertit la diada de Sant Jordi i el llibre en un dia en què és obligat comprar un llibre.

 

I tot això per què? Perquè la resta dels 360 dies de l’any no sabem com fer-ho perquè les persones llegeixin i s’acostin a un aparador literari o a una biblioteca. Ens costa una barbaritat.

 

Per això és tan important que, al mínim un dia a l’any, aquells que no llegeixen es comprin un llibre. Almenys se senten bé. I els llibreters agafen oxigen per sobreviure. Però i la resta de dies de l’any? Què passa amb els llibreters? O amb això d’agafar un llibre i llegir?

 

El que vull dir és que jo no acostumo a comprar llibres per Sant Jordi perquè ho puc fer els 364 dies de l’any. Perquè llegir es fa sempre.

 

I·lustració Joan Turu, Sant Jordi.

 

I pots celebrar sempre que tens un llibre a la mà o que gaudeixes d’una bona lectura. No cal que aquell dia compris l’última novetat per demostrar-ho. Això ens ho han acabat inculcant els mitjans i el màrqueting. (Sí, jo he estudiat publicitat…). Carai, si durant la resta de l’any els llibres i la literatura quasi no surt als mitjans de comunicació! Ara, per Sant Jordi tothom corre a fer entrevistes als escriptors, explicar novetats, etc.

 

És per aquest motiu que sóc una mica reticent a saber de novetats literàries que cal comprar pel dia de Sant Jordi. Tot i que entenc, l’oportunitat dels llibreters. Carai, si jo mateixa ho vull ser algun dia! No els vull pas tirar pedres al taulat! Però també tinc clar una cosa: la meva “llibreria” serà totalment independent i alternativa. I aquí deixo de parlar d’aquest tema!!!

 

Però Sant Jordi és tan bonic!

I tant! Amb tot això no vull dir que avorreixi aquest dia! No, tot el contrari. De debò que Sant Jordi m’encanta. Només pel fet de veure i celebrar un dia pel llibre. Tan si en compreu com si no. Tan si llegiu una novetat com si esteu llegint un llibre de fa més d’un segle. 

 

El que no m’agrada és aquesta mena d’obligació de la societat a comprar-se i llegir-se l’última novetat del moment perquè si no, ja no ets ningú.
En tot s’ha de ser racional. Ni cal comprar el dia de Sant Jordi sí o sí (sempre es pot fer una setmana abans o després) ni cal no comprar mai res. Cal evitar aquests extrems.

 

I dit això, senyors i senyores, gaudiu molt i molt de la diada de Sant Jordi!! Jo ja estic preparant una entrada amb les novetats que més m’interessaria llegir en un futur, a veure si sou del mateix parer! I qui sap, potser algun d’aquests llibres ja caurà en algun moment. Perquè si no, qui donaria menjar a aquells que escriuen històries tan m3ravelloses?

Il·lustració Joan Turu, Sant Jordi.

 

I VOSALTRES?

Que en penseu de compar un llibre per Sant Jordi? Crieu que la resta de l’any la gent que no és tan aficionada a la lectura no compra/llegeix llibres?

 

3 opinions on “Hem de comprar sí o sí per Sant Jordi?”

  1. A mi m’encanta Sant Jordi pel fet de poder mirar i remirar llibres! Tot i que la veritat ja ho faig de tant en tant la resta de l’any en llibreries i sobretot biblioteques (i la veritat, més tranquil·la). Però Sant Jordi té un no sé què, que si no xafardejo uns quants llibres, no em quedo tranquil•la!

    Per tant, crec que no cal comprar un llibre aquell dia per demostrar que llegim!
    🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may also like