Com llegir quan no tens temps de llegir

 

Hola a tots i totes!!

 

Per fi torno a ser per aquí! M’hi torno a posar després d’un mes d’allò més dur. La feina al mes de maig no m’ha deixat quasi ni respirar. Ho saben bé aquells que m’acompanyen el dia a dia… Però per sort tot passa i ara ja puc tornar a combinar la feina amb el blog.

 

Ei, però no us penseu que aquest temps m’ha pres les ganes d’escriure al blog! Res d’això. Molt sovint i pensava, així que torno amb les piles carregades al 100% i molts llibres que compartir.

 

Si hi ha una cosa però que he anat veient aquest mes, és que nois, és possible llegir tot i no tenir temps. Feu-me cas, jo ho he fet. I la meva feina eren un total de 12-14h al dia i no dormia ni a casa. Però tot i això sempre he aconseguit una estona per llegir.

Ron Weasley, Harry Potter y la Orden del Fenix

 

Que com ho he fet? Ara intento explicar-vos i donar-vos alguns trucs.

 

Com llegeixo si no tinc temps?

Llegir, igual que qualsevol altra cosa, demana voluntat. Sobretot per aquells que no hi estan acostumats o, com en el meu cas ha estat aquest mes de maig, van molt curts de temps. Per tant la vostra primera premissa és la  voluntat: Si en tenim ganes, es pot fer.

 

Quan hi ha aquesta voluntat només es tracte d’aplicar certs trucs i costums per aconseguir agafar un llibre i llegir unes quantes ratlles.

 

Aquests han estat els meus trucs:

1. Objectius assequibles

Primer de tot cal entendre que, si disposem de poc temps, no tindrem temps per llegir-nos un llibre de 500 pàgines amb un parell de setmanes. No, d’això ja ens en podem oblidar. Cal que ens posem un objectiu assequible i que no vulguem abastar més del que no és possible.

 

Per exemple, llegir llibres més aviat curts és una molt bona opció. Tot transcorre més ràpid i tens la sensació que llegeixes més perquè acabes el llibre abans que un de llarg. I no tenen per què ser menys interessants! De cap manera.

 

També podeu llegir contes i relats curts. És una gran opció. Jo durant aquest més he estat llegint Contes Populars Catalans d’Edicions El Farell. Ja us en faré una ressenya perquè la veritat, m’ha encantat. Podeu provar també amb contes per exemple d’en Quim Monzó.

 

 

2. Lectura senzilla

Igual que ens hem de conformar amb llibres més curts, si disposem de poc temps o no estem acostumats a llegir és molt important escollir una lectura senzilla. Vaja, que no ens posarem a llegir ni Els pilars de la Terra ni James Joyce ni Crim i Càstic de Dostoyevski.

 

Deixem més aviat de banda els clàssics que acostumen a ser més feixucs de llegir. També els llibres amb molts personatges com Joc de Trons o amb trames molt rebuscades. Ens perdrem amb facilitat en aquests llibres si no podem llegir molt sovint. El més probable és que acabem abandonant-los. 

 

En aquest cas, la meva experiència m’ha fet veure que: Com més a prop a la nostra època històrica més proper i senzill. També els llibres d’estil més juvenil són senzills.

 

 

3. De temàtica que més ens agradi.

Llegint

 

És molt important no aventurar-nos en temàtiques noves quan tenim poc temps per llegir. Que som fanàtics de la fantasia? Doncs a llegir fantasia. Que ens agrada el romanticisme? Doncs de caps.

 

Així ens assegurem que el llibre tingui més probabilitat d’agradar-nos i per tant, que sigui més difícil que el deixem de banda. Penseu que, amb el poc temps del qual disposem, si el llibre no ens agrada, és molt segur que el deixarem i anirem a distreure’ns amb una altra cosa.

 

 

 

4. Una mica cada dia

 

Sense que sigui una obligació, hem de llegir una mica cada dia. Encara que només sigui una línia.

 

Jo en aquest punt abans era molt asèptica. Sí no tenia mínim mitja hora per llegir, no obria ni el llibre. Ara és diferent. Llegeixo encara que sigui per cinc minuts. Ja és alguna cosa. I si el relat és curt i senzill, d’alguna manera ja estarem llegint quelcom interessant per la novel·la.

 

5. Llegir també és desconectar.

 

Molt sovint hi ha gent que quan és la nit creu que l’única manera de desconnectar és asseure’s davant el sofà i mirar la televisió. O engegar alguna sèrie a l’ordinador. El llibre, però, fa la mateixa funció. Ens explica una història per desconnectar de la nostra vida real. Si som capaços de tenir les mateixes ganes de llegir la història com les tenim per mirar la televisió, ja estarà tot fet.

 

El procés és el mateix: Asseure’s al sofà i obrir el llibre (en comptes de la tele).

 

Chewbacca, Star Wars

 

Doncs ja ho sabeu! A mi m’ha funcionat aquest mes de maig. He acabat un llibre i n’he començat un altre. Tot un rècord amb el volum d’hores que he treballat aquest mes.

 

I VOSALTRES?

Sou dels que us costa llegir? Quins trucs teniu? Creieu que aquests us poden funcionar?

 

 

6 opinions on “Com llegir quan no tens temps de llegir”

 1. Hola Anna!! Jo em trobo igual que tu aquest mes passat. Treballo, estic d’exàmens, tinc un munt de visites i responsabilitats… a més a més, el blog i les xarxes socials necessiten almenys un mínim d’atenció diària. Però això no treu que cinc minuts d’aquí i d’allà me’ls agafi per mi (i un llibre).
  Crec que els teus trucs són molt encertats i a mi em funcionen també.
  El més important és la voluntat. Com qualsevol propòsit a la vida sense ganes ni esforç no es fa res. Tampoc cal dedicar hores de lectura (tant de bo!!) però 5 minutets els tenim tothom.
  Un consell pels que portem una llista de coses a fer al dia: apuntar la lectura (per exemple, llegir 5 minuts o llegir un capítol) Sembla una ximpleria però li acabes fent cas a la llista.
  Ens llegim!!

 2. Jo crec que més que en el temps lliure, crec que llegir depèn més del teu estat emocional. M’explico: a mi m’ha passat moltes vegades enganxar-me a un llibre just en èpoques de més feina (exàmens, treballs, feines, reunions..) i gràcies a aquesta adicció al llibre que treia temps de sota les pedres per llegir un capítol més. Poder això també pot estar relacionat amb la necessitat de procrastinar en èpoques d’estrès, però això ja és una altra història.
  També he tingut èpoques de més temps lliure i no tenir masses ganes de llegir res, de no estar motivat. Tanmateix, segueixo un consell que em deia la meva professora de català a l’institut i és la de practicar la “lliteratura”, és a dir, llegir abans d’anar a dormir. Pot costar un principi, però si t’acostumes a llegir ni que sigui 10 minuts abans d’anar dormir, és un temps de calma que guanyes i t’ajuda a agafar la son. Jo ho segueixo i em va molt bé.

  1. Tota la raó, llegir abans de dormir es ben bé la clau. Sempre ho faig.

   Però això d’enganxar-me en un llibre quan més feina tinc, crec que no m’ha passat mai. Potser no he trobat el llibre en el moment aquest. Perquè si no segur que treus temps d’on sigui, com dius.

   En tot cas, sí, l’estat emocional influeix. No hi havia pensat però sí que tens raó. Hi ha èpoques que ens ve més de gust i altres que no, com tot. Tot això pordía ser ben bé una altra entrada. Barrinaré amb la idea!

 3. Totalment d’acord, Anna. En aquests casos, en èpoques de poc temps lliure, faig el mateix per trobar un raconet per a la lectura: llegir llibres breus (novel·la curta, relats, assaig, poesia, novel·la gràfica) i aprofitar els moments morts (sales d’espera, espera de torn a les empreses, transport públic, entre menjades). Perquè fins i tot en temporades així el cos me demana lectura. No ho puc evitar 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may also like